Paul van Dal over de ‘Formule 1 van het dansen’: ‘Mooi hoe breaking Amsterdam in beweging krijgt’

De hoofdstad maakt zich op voor de eerste Amsterdam Breaking Championships, presented by Odido en Samsung, op 9 december in de Centrale Markthal. Kunst, sport, muziek en dans komen samen in deze culturele stroming, die haar oorsprong vond in de hiphopscene. “Het is mooi om te zien hoe de community in beweging komt en wat er nu allemaal in Amsterdam gebeurt ”, zegt Paul van Dal, een van de enthousiaste initiatiefnemers.

Paul van Dal was er in Nederland vroeg bij als het om breaking gaat. Hij begon zelf 23 jaar geleden met breakdance en startte tien jaar later zijn eigen bedrijf, dat zich richt op media, communicatie, content en livestreams. “Om breaking naar een zo’n groot mogelijk publiek te brengen”, zegt hij over de achterliggende gedachte. “Ik organiseer veel kampioenschappen en met mijn eigen bedrijf New Dance TV, dat online miljoenen volgers heeft, leggen we over de hele wereld events vast.”

Daarnaast beschouwt hij het als oprichter van de Nederlandse Breaking League als zijn missie om de jeugd op een laagdrempelige manier te kunnen laten instromen. Ook is Van Dal technisch directeur van Team NL Breaking, dat volgend jaar zijn opwachting maakt bij de Olympische Spelen in Parijs.

Formule 1

Van Dal noemt breaking ook wel de Formule 1 van het dansen. “Het gaat supersnel, het is spectaculair om te zien. Je merkt ook als we dit online laten zien, dat mensen als het ware omver worden geblazen. Zo van: wat is dit? Ik had geen idee dat dit met een menselijk lichaam mogelijk was. Anders dan bij popping, locking, wacking, house dance of hiphop freestyle. Dat zijn ook dansstijlen waar een cultuur aan vast zit, maar breaking ziet er gewoon spectaculairder uit. Daardoor trek je ook online al een veel groter publiek”, ervaart Van Dal.

“Breaking valt onder de paraplu van hiphop dat vier elementen heeft: deejaying, graffiti, MC’en en breaking. En breaking kun je weer opdelen in vier hoofdzaken. Een daarvan is toprock, dat is de staande dans waarbij je muzikaliteit superbelangrijk is omdat je alles op de maat van de muziek doet. Dan heb je footwork, alles wat je handen en voeten op de grond doen, zoals snelle pasjes. Je hebt freezes, stilstaande bewegingen, ook op de maat van de muziek en je hebt powermoves. Dat is meer het acrobatische stuk.”

Olympisch

Breaking heeft van oudsher een link met sport. Van Dal: “Dat competitieve, het battelen tegen elkaar. Je laten zien tegenover tegenstanders, laten zien aan een jury dat jij meer in huis hebt. Met winnaars en verliezers, knock-out rondes, competities, kampioenschappen.”

De combinatie van dat alles intrigeert. “Dat is bij andere dansstijlen in mindere mate aanwezig. Daarom voelt het nu ook wel logisch dat het een olympische sport is, ook al is dat maar een klein onderdeel van waar breaking voor staat.”

De community in Nederland telt volgens Van Dal zo’n 5000 beoefenaars. “De spin-off die breaking van de Olympische Spelen krijgt, zal er wellicht voor zorgen dat het wat groter wordt. En het helpt zeker dat we in Nederland een aantal dansers hebben, die het op wereldwijd niveau zo goed doen. Dat zijn fantastische visitekaartjes, waarmee je laat zien wat er mogelijk is als je als danser echt ambities en dromen hebt.”

Normen en waarden

Breaking vertegenwoordigt ook normen en waarden waar volgens Van Dal veel culturen een voorbeeld aan zouden kunnen nemen. “En ook bepaalde sporten, want het onderlinge respect voor elkaar is enorm. Het doorkruist elke achtergrond of cultuur en dat is fantastisch om te zien.”

Wie voor het eerst een breaking-event bijwoont, heeft zeker iets aan de tips en korte handleiding van Van Dal. “Een battle is best lastig om goed te begrijpen. Maar het helpt wel als je snapt waar de jury op let. Dus op het moment dat je beter weet waar de jury naar kijkt, zul je ook beter snappen waarom bijvoorbeeld iemand die op z’n hoofd draait en een salto maakt, niet altijd wint van iemand die footwork of toprock doet, wat er veel minder spectaculair uitziet. De jury let op details. Wie dat laat zien, kan winnen.”

Freestyle

De jury heeft daarnaast oog voor veel meer. Van Dal: “De jury let op een aantal dingen en één daarvan is muzikaliteit. Wat veel mensen niet weten, is dat wanneer een battle begint, de dansers niet weten op welk soort muziek ze moeten gaan dansen. Dat bepaalt de deejay. Funk, hiphop, disco of breakbeats, wat dan ook. De danser probeert dan dat nummer te ontleden en daarop te dansen. Een groot deel is dus freestyle; op de accenten van het nummer gaan ze hun moves laten zien. Hoe beter jij kan freestylen en hoe beter jij de muzikaliteit kan laten zien, hoe beter dat wordt beoordeeld.

En dan let de jury ook nog eens op je uitvoering. Dus jij kunt wel een fantastische salto laten zien, maar is jouw landing verkeerd, of ga je niet goed door in een andere beweging of laat je zien dat je niet zelfverzekerd op die vloer staat, dan is dat ook in je nadeel. Overtuiging richting je tegenstander, richting de jury én het publiek, dat zijn belangrijke aspecten.”

Eigen stijl

Tot slot speelt ‘foundation’ nog een rol in de beoordeling. “Dat betekent de basis. Je hebt een aantal basisdingen en van daaruit ga jij je proberen door middel van originaliteit te onderscheiden als danser. Door bijvoorbeeld aan die basisdingen net even een eigen touch te geven. Dat wordt erg positief beoordeeld, want dat maakt je uniek. Een eigen stijl en originaliteit zijn superbelangrijk.”

Een kunstje herhalen wordt gezien als een doodzonde. Van Dal: “Dan laat je eigenlijk zien dat je helemaal niet genoeg in huis hebt om te kunnen winnen. Ook kopiëren is een doodzonde; bijvoorbeeld een signature move van een andere danser laat zien. En de jury heeft wat dat betreft een goed geheugen. Die kennen zelfs een beweging van een danser uit Thailand van tien jaar geleden nog.”

Daarom is een van de hoofdslogans van breaking ‘Each One, Teach One. Van Dal: “De dingen die zijn geweest en gebeurd, zijn belangrijk. Dat geef je door aan de volgende generatie.”

Meer Nieuws

Beste 3×3 basketballers en breakers komen in iconische Gashouder samen

Beste 3×3 basketballers en breakers komen in iconische Gashouder samen

Amsterdam Breaking Championships en 3×3 Basketbal bundelen krachten in de Gashouder

Amsterdam Breaking Championships en 3×3 Basketbal bundelen krachten in de Gashouder