Wat is Breaking?

Breaking, ook wel bekend als breakdancing, is een dansstijl die in de jaren 70 in de Verenigde Staten ontstond. Het kreeg vorm op de bruisende blockparty’s in de Bronx, voortgekomen uit de hiphopcultuur, en wordt gekenmerkt door acrobatische bewegingen, knap voetenwerk en de ‘key’ role die de DJ en de MC spelen tijdens battles.

In de jaren 90 werden er voor het eerst internationale wedstrijden gehouden over de hele wereld, waardoor de dansvorm populair werd onder zowel hiphopgemeenschappen als het grote publiek.

Breaking Crew Battles zijn een opwindende en populaire vorm van danscompetitie binnen de hip-hopcultuur. Deze battles brengen getalenteerde danscrews samen die gespecialiseerd zijn in Breaking, ook wel bekend als b-boying of b-girling. Breaking Crew Battles zijn niet alleen een spectaculaire vorm van entertainment, maar ook een manier waarop dansers hun creativiteit en individuele stijl kunnen uiten terwijl ze deel uitmaken van een hechte dans community. Deze gebeurtenissen hebben bijgedragen aan de groei en populariteit van breakdancing over de hele wereld en hebben het genre een blijvende en invloedrijke positie binnen de hip-hopcultuur gegeven.

In 2019 kondigde het Internationaal Olympisch Comité aan dat Breaking zou worden opgenomen in het programma van de Olympische Spelen in Parijs, waarmee de erkenning en legitimiteit van deze dansvorm op wereldniveau werd bevestigd.

Wil je meer toelichting vanuit een specialist? Lees hier het artikel waar Paul van Dal meer vertelt over breaking.

Meer Nieuws

Beste 3×3 basketballers en breakers komen in iconische Gashouder samen

Beste 3×3 basketballers en breakers komen in iconische Gashouder samen

Amsterdam Breaking Championships en 3×3 Basketbal bundelen krachten in de Gashouder

Amsterdam Breaking Championships en 3×3 Basketbal bundelen krachten in de Gashouder